Sağlık Köşesi Sağlık Köşesi

Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

FAZLA SPOR YAPMAK KISIRLIK SEBEBİ Mİ?

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, spor bağımlısı genç kızları uyarıyor: Ergenliğe yeni girmiş hassas yapıdaki vücudun fazla egzersiz ile zorlanması ve düzensiz beslenme, yumurta kalitesini bozarak kısırlığa neden olabilir. 

Düzenli olarak spor ve egzersiz yapmak sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmakla beraber, her şeyde olduğu gibi olduğu gibi sporun da azı karar çoğu zarar. Özellikle ergenliğe yeni adım atmış genç kızlarda gereğinden fazla spor yapmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 

Fazla ve ağır spor yapan genç kızlarda, bu duruma beslenme bozukluğu eklendiğinde östrojen (kadınlık hormonu) azalır ve buna bağlı olarak kemik erimesi başlar. Fiziksel ve ruhsal anlamda çok çeşitli gelişmelerin yaşandığı bu dönemde ağır egzersizler altına giren genç kızların yüzde 60’ında amenore yani hiç adet kanamasının olmaması durumu görülüyor.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir; kilo kaybı, aşırı yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu, düzensiz adet kanamaları ya da regl dönemlerinin kesilmesi gibi durumlarda hemen bir hekime başvurulmasını öneriyor.

YUMURTA KALİTESİ BOZULUYOR

Op. Dr. Seval Taşdemir; ergenliğe yeni girmiş hassas yapıdaki vücudun fazla egzersiz ile zorlanmasının kas yaralanmalarına ve kemiklerde herhangi bir travmaya bağlı olmadan kendiliğinden oluşan kırıklara neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca bu durum tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olabiliyor. Aşırı kilo verenlerde altı ay boyunca yumurtlamaları durunca, o döneme mahsus olmak üzere kısırlık sorunları yaşanabiliyor. Vitaminsizlikten dolayı yumurta kalitesi bozulabiliyor. Uzun süre tedavi edilmediğinde, üreme sağlığında ve kemiklerde kalıcı zararlar meydana getirebiliyor. Genç yaştakiler, kilo almaya başladıklarında adetleri düzene girebiliyor ve kısırlık sorunları ortadan kalkabiliyor.

ÖGÜN ATLAMAMAK LAZIM

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: “Genç kızların spora bağlı sağlık sorunlarının yaşamamaları için düzenli beslenmeye çok dikkat etmeli ayrıca gerekli durumlarda kalsiyum ve vitamin takviyesi yapmalıdırlar. Fazla spor yapıldığında adet kanmalarının tarihleri kaydedilip izlenmeli ve öğün atlamadan düzenli olarak beslenilmelidir. Genç kızlar bayan atletlerle çalışan diyetisyenlerden beslenmeleri ile ilgili tavsiyeler alarak, gerektiğinde vitamin, kalsiyum ve demir takviyesi yapabilirler” diyerek genç kızları uyarıyor.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

YAZARIN SON YAZILARI

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

Dünyada yaşamın devam etmesi için gerekli ışın kaynağı olan güneşin pek çok olumlu etkisi bulunuyor.
SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor.
Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekiyor.
Aşı Hayat Kurtarır

Aşı Hayat Kurtarır

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftası’nın bu yıl 10’uncusu düzenleniyor.
HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

Her yıl 7-13 Nisan tarihleri arası Sağlık Haftası olarak kutlanıyor. İnsanın en kıymetli serveti sağlığıdır. Sağlıklı bir yaşama sahip olmanın ve bu serveti korumanın yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu besinlerin kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, depresyon ve cinsel sağlık açısından yararlarını, araştırmalarla anlattı. Uzm. Dr. Metin Okucu hangi besinlerin hangi hastalıklar için faydalı olduğu hakkında bilgi verdi.
GRİP SALGININA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

GRİP SALGININA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

Asya ve Avrupa grip salgınıyla boğuşuyor. 4 milyondan fazla insanı etkileyen salgınının Türkiye’ye gelmesinden endişe ediliyor.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs