Fatih KAYHAN Fatih KAYHAN Ters Açı

Ve Obama Başkan…

Ve Obama Başkan…


ABD’nin merakla beklenen 4 Kasım Seçimleri sonuçlandı. Barrack Obama ABD’nin yeni Başkanı oldu. Sonuç tüm otoriteler tarafından ABD ve Dünya açısından büyük bir değişim olarak değerlendirilmekte.30-40 yıl önce otobüslerde arka sıralara oturtulan, açıkça 2.sınıf muamelesi gören Siyah tenli insanlar artık Beyaz Saray’da en yüksek düzeyde temsil edilmekte. Gerçi Colin Powell ve C.Rice gibi siyah insanlar Dışişleri Bakanlığı yapmış ve ABD için önemli kararlara imza atmıştı. Kimse de yadırgamamıştı. Ancak yine de Afrika kökenli bir ABD Başkanı olması gerçekten büyük bir değişim. Ayrıca babası siyah, annesi beyaz olan Obama’nın ne kadar zenci olduğu da tartışılabilir.



Seçimden 2 yıl önce yapılan tahminlerde Obama’nın Demokrat Parti içinde önce Hillary Clinton’u sonra da başkanlık seçiminde Mc Cain’i geçip başkanlığı kazanacağını belirtenler vardı. Açıkçası ben yaptığım tahminde yanıldım. Bu yarışı şahin tarafı temsil eden Mc Cain’in kazanacağını tahmin ediyordum. Hatta ABD derin devletinin Mc Cain’i seçtirmek için karşısına siyah bir insan çıkarttığını bile düşünmüştüm.Ancak Obama net bir sonuçla ABD başkanlık yarışını kazanmış oldu.



Peki bu seçim sonucu neleri değiştirebilir?



Ülkemizde bazı çevreler ABD başkanlık seçimlerinin Türkiye’de çok bahsedildiğinden şikayet ederken bazıları da abartıp Obama’nın Kenya’daki amcasını konuşturarak televizyonculuk başarısı gösterdiğinden bahsediyordu. Tabi ki her şeyin ortası makbul derler. Olaya dışardan bakıldığında “Türkiye nere ABD nere.”Ne ilgimiz var bizim ABD seçimleriyle” denebilir. Ama gerçekten ABD seçimleri Türkiye’yi de tüm Dünyayı da yakından etkileyebilecek nitelikte bir olay. Bundan 8 yıl önce George Bush mahkeme kararıyla Demokrat Al Goore karşısında burun farkıyla seçimleri kazandığında Irak ve Afganistan halkı için kara bir gün olduğunu kim bilebilirdi? Tüm dünyayı etkileyecek Irak ve Afganistan işgalleri, yüz binlerce insanın ölümüne, sakat kalmasına,aç kalmasına,kısaca hayatlarının mahvolmasına neden olmuştu.Ayrıca bu işgaller sonrası petrol fiyatlarının yükselmesi,tek kutuplu dünya düşüncesiyle ABD ve yandaşı ülkelerin uluslar arası sistemi delmesi,gizli işkence merkezleri ve son olarak yaşanan Global Ekonomik Kriz gibi ciddi sonuçlar meydana geldi.Doğal olarak bu olaylar Dünya’da Anti-Amerikan düşüncelerin yükselmesine de sebep oldu.Türkiye’de ise PKK Terörünün hortlaması,Tezkere Krizi gibi olaylara sebep Başkan Bush ve yanındaki şahin yöneticiler gösterilebilir.



Tüm dünya için kabus gibi bir 8 yıl’dan sonra Obama gelince daha sevimli bir ABD imajı oluşabilecek mi? Pek sanmıyorum. Öncelikle Obama ‘da gelse Mc Cain de gelse Amerikan dış politikasında keskin farklılıklar olamaz. Olsa da Amerikan derin devleti buna izin vermez herhalde. Bir de şöyle düşünelim; Belki de ABD Derin Devleti’nin projesi Obama üzerinden de gerçekleşebilir. Irak’ta kitle imha silahları olduğunu hararetle savunan, sonra silahlar bulunmayınca “Beni kandırdılar” diyen Colin Powell örneğindeki gibi. Obama seçim öncesi vaatlerinde Irak’tan 3 yıl içinde çekilip askeri gücün tümünü Afganistan’a kaydırmaktan, İran’la diplomatik görüşme yapabileceğinden ve Avrupa’nın görüşlerine önem vermekten bahsetmişti. Bakalım bunlar popülist seçim vaatleri mi yoksa ciddi vaatler mi? Dünya kamuoyu bunu merakla bekliyor. Açıkçası bunu en fazla beraber çalışacağı ekipten anlayabiliriz. Yahudi lobisine yakın isimleri seçerse hiç şaşmam. Çünkü güç nerdeyse Yahudi Lobisi orda hemen bitiverir.Aksi halde Popüler bir dizi olan 24’de gördüğümüz siyah başkan’ın derin devlet tarafından suikaste uğraması sahnesi gerçeğe bile dönüşebilir.Bu olayın komplo teorisi tarafı.



ABD dışından olaya baktığımızda ise Amerikan seçmeninin şahin görüşleri değil de daha özgürlükçü imajı çizen Obama’yı seçmesi ABD düşmanlarının bence iştahını kabartmıştır.Yaşanan ekonomik kriz ve Gürcistan-Rusya gerginliği sonrası ABD’nin artık hiçbir zaman eskisi gibi olamayacağı görülmekte. Rusya’nın son yıllardaki akıllı hamleleri Obama‘lı bir ABD’yi daha da zora düşürecek inancındayım. Rusya’nın Polonya sınırındaki bölgesine İskender füzelerini yerleştirmesi bence Moskova’nın Obama’nın gücünü ilk denemesi olacak. Obama’nın tavrına göre Rusya’dan yeni hamleler de gelebilir. Irak’ta ve Afganistan’da ABD’nin daha da batağa saplanmasına sebep olacak adımlar ya da Ukrayna’nın Nato üyeliğini baltalayacak yeni girişimler bekleyebiliriz.



Türkiye nelere hazırlı olmalı acaba? Öncelikle Ermeni diasporası bir kez daha Sözde Soykırım konusunu Senato Meclisine taşımaya çalışacaktır. Geçenlerde bahsettiğim Ermenistan sınırını açma konusunda ABD’nin Türkiye’yi sıkıştırma hamleleri de olabilir. Irak ve PKK konusunda ise tam bir muamma bekliyor bizi. Obama’nın beraber çalışacağı ekibi ve danışmanları Türkiye hakkında nasıl telkinler verecek? Geçen sene bu zamanlar başlayan PKK ile ortak mücadele platformu devam edecek mi? Yoksa PKK kartı hala onlar için hala önemli bir tehdit unsuru mu olacak? Bütün bunlar ülkemiz açısından cevabı önemli sorular.



Bu konuya devam edeceğiz inşallah.



Selamlar



Fatih KAYHAN

#

YAZARIN SON YAZILARI

Yunanistan’da Neler Oluyor?

Yunanistan’da Neler Oluyor?

Yunanistan’da Neler Oluyor?
Kelimelerin Tükendiği Zamanlar

Kelimelerin Tükendiği Zamanlar

Kelimelerin Tükendiği Zamanlar
Terör İcat Oldu Mertlik Bozuldu

Terör İcat Oldu Mertlik Bozuldu

Terör İcat Oldu Mertlik Bozuldu
Karar Zamanı Geldi

Karar Zamanı Geldi

Karar Zamanı Geldi
Korsanlar İş Başında

Korsanlar İş Başında

Korsanlar İş Başında
Devletler’in Gücü Nasıl Belli Olur?

Devletler’in Gücü Nasıl Belli Olur?

Devletler’in Gücü Nasıl Belli Olur?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs