GÖREV KUTSALDIR

Geyve ve Sakarya’nın ilk muhasebe öğretmeni Mustafa Karaca:”Genç öğretmenler, görev kutsaldır, İki eliniz kanda da olsa görevinizi aksatmayınız.” dedi.
Mehmet AYDOĞAN Mehmet AYDOĞAN

Gazeteci Öğretmen Mehmet Aydoğan, Geyveli emekli öğretmen Mustafa Karaca ile görüştü. 

 

Sayın Hocam sizi tanıyabilir miyiz? 

Ben Mustafa Karaca.10.01.1949 tarihinde Geyve’nin Çay köyünde doğdum. Fakir bir ailenin çocuğuyum. İlkokul dörde kadar Sabırlar köyünde okudum. Dördüncü sınıfta Pamukova’nın Turgutlu köyüne taşındık. Babam o köyde urgan yapmasını öğrendi. Bunun için bize Urgancılar derler.

Geyve Ortaokulundan sonra Adapazarı Ticaret Lisesinden (şimdi müze olan bina) 1967 yılında mezun oldum. Geyve panayırında babamla beraber urgan satıyorduk. Belediyeden ismim anons edildi. Meğer Adapazarı Ticaret Lisesinden14 arkadaşım Geyve panayırına gelmiş, beni anons ettiriyorlar. “Ankara’da Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu varmış. Biz o okulun sınavına girmek için Ankara’ya gideceğiz sen de gel ."dediler. Şimdi üç saate gidilen Ankara’ya o zaman on saatte gittik. Tarih, coğrafya, matematik, fen ve kompozisyon derslerinden yazılı sınavı olduk. Kompozisyondan sıfır almama rağmen, diğer derslerimin notu iyi olduğu için sınavı kazandım.

O yıl Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulunu Adapazarı’ndan bir tek ben kazandım. Okulun açılış konuşmasını yapan okul müdürüm bizlere “Hoş geldiniz öğretmen adayı olan sevgili öğrencilerim.” Dört yıl sonra mezun olurken "Yolunuz açık olsun genç öğretmenler" şeklinde hitap etmişti. Bu sözü asla unutamam. Kompozisyondan sıfır aldığım için not ortalamam düşük. Bunun için burs kazanamadım, devlet yurdu da çıkmadı. Sekiz on kişin bir odada yattığı otel odalarında kalarak okula başladım. Daha sonra özel bir yurt denk geldi, orada kaldım. Bu yurdun bir odasında 15-20 kişi beraber kalırdık.

Şimdiki yurtlarda ikişer üçer kişi kalıyormuş. İmkanlar daha fazla...

Mezun olduğum okula öğretmen oldum.

O yıllarda Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulunu 4 yılda bitirme şartı vardı, sınıfta kalan okuldan atılırdı. Öğrenci olarak boykot yaptık, okulu 6 yılda bitirme hakkını kazandık. 1972 yılında yüksek okuldan mezun oldum. Mezun olduğum okulum olan Adapazarı Ticaret Lisesine öğretmen olarak atandım.

1976 yılında öğretmenliğe ara verdim. On yıl nakliyecilik yaptım. 1986 yılında tekrar öğretmenliğe müracaat ettim. İstanbul'da göreve başladım. 1991 yılında Geyve Meslek Lisesine, şimdiki Sinan Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine atandım. 2007 yılında emekli oldum. Yüzlerce güzel öğrenciler yetiştirdim, Geyve'deki muhasebeciler benim öğrencimdir.

 

Sayın Hocam genç öğretmenlere tavsiyelerin nedir?

Genç öğretmenlerin kendilerini iyi yetiştirmelerini, derse hazırlıklı olarak gitmelerini ve dersi aksatmamalarını tavsiye ederim. Ben 40 yıldır şeker hastasıyım. asla görevimi aksatmadım. 25 yıl hizmet ettim, sadece bir gün izin aldım. O da kardeşimin trafik kazasında vefat ettiği gün idi. Memur, öğretmen sudan bahanelerle izin almasın. Benim kızım da öğretmen. Kızıma "Gereksiz yere izin alır, dersini aksatırsan hakkımı helal etmem." diye nasihat ettim. Çünkü görev kutsaldır.

 

 

 

 

#ogretmen #mustafa #karaca #

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs