Basın İktibas Basın İktibas Basından

Kurşun kime sıkıldı?

Hemen söyleyeyim: Kurşun Hrant Dink'e sıkıldı. "Türkiye'ye sıkıldı" gibi laflar "beylik laflar"dır.
Ateş düştüğü yeri yakar. Hayatını kaybeden, suikasta kurban giden Hrant Dink'tir; onun acısı en çok eşinin, çocuklarının ve dostlarının içini yakmıştır.

"Beylik laflar"ın ötesine "beylik yorumlar"a gelelim: 1) "Türkiye'yi karıştırmak isteyenler bunu yaptı". Hrant Dink, Ermeni bir yazardı; Türkiye'de en çok 65 bin Ermeni yaşar. 65 bin Ermeni'nin ayaklanıp toplumu istikrarsızlaştıracağı düşünülemez. 2) "Türkiye, Irak'ı konuşuyor, Kerkük meselesi var." Bunun da cinayetle bir ilgisi yok. Bu cinayet, Türkiye'yi yapacağı bir şeyden alıkoymaya yetmez; Türkiye, Kuzey Irak'a girecekse girecektir, girmesine karar verenler karar vermiştir, onay verenler onay vermiştir. 3) "Bazı ülke parlamentolarında Ermeni soykırım tasarısı gündeme gelmiştir, bu cinayet bununla ilgilidir." Bunun da makul bir tarafı yoktur. Bu durumda Dink'i Ermeni diyasporasının öldürtmüş olması lazım. Bunu ima edenler yok değil. Bir gazetemize göre katil zanlısı "Ermeni kökenli"!

"İnsanın ve mağdurun kale alınmadığı" bir dil bu. Maktulün ve mağdurun haklarını önemsizleştiriyor. Diyanet İşleri Başkanı bile "Allah'ın verdiği canı kul alamaz, haramdır" diyeceğine "Türkiye'nin imajı zedelenmiştir." diyor. Hayır. Bunların hiçbiri bana ikna edici ve doğru gelmiyor. Ayrıca açıklayıcı da değiller. Ben, aylardır "hedef gösterilen" Hrant Dink'in "cezalandırıldığı"nı düşünüyorum. Hrant Dink, 301'in ve giderek derinleşmekte ve bir yanardağa dönüşmekte olan bir nefretin patlamasının kurbanı oldu. Hrant Dink, haftalarca manşetlerden inmedi, "Türk ve Türklük düşmanı" ilan edildi; en yüksek makamlardan yetkililer, 301'i ihlal edenler için "bizi arkadan hançerliyorlar" dedi. Hrant Dink bir anda "ötekileştirildi, iblisleştirildi ve bu ülkenin varlığı, devletin bekası önündeki en büyük engel, zararlı bir unsur" olarak gösterildi. Trabzon'dan 17 yaşında bir çocuğun ister kendi kararı ister birilerinin -ki bunlar gizli bir örgüt, küçücük bir grup- yönlendirmesiyle olsun, kalkıp İstanbul'a gelmesi ve Hrant Dink'i vurması, onun tetikleyen, motive eden bir iklimin, nefret dolu bir atmosferin sonucudur.

Katili hemen "cuma namazı"yla ilişkilendiren malum gazetemiz manşeti yanlış atmış: "Katil" kendi zannınca "vatan haini" değildir, tam aksine kendine veya ona empoze edilen fikirlere göre, "varlığını vatan için zararlı bulduğu bir hain"i ortadan kaldırmak istemiştir. Bu manşetler, adres şaşırmadan hedefine isabet eden kurşunun hedefini şaşırtmaktır, katili ve azmettiricileri ikinci derecede suçlu durumuna indirmektir. Giderek sayısı artan bir kesim, Türkiye'nin köşeye kıstırıldığını, parçalanma tehlikesi yaşadığını düşünüp her geçen gün biraz daha saldırgan bir milliyetçiliğe doğru savruluyor. Aslında bu "milliyetçilik" de değildir; Batı'ya duyulan öfkedir.

Hrant Dink, medyanın imal ettiği imajın kurbanı oldu. Gerçeğin bilgisi aksineydi. Tanıdığım Hrant Dink'in Kilise ile arası yoktu. Ermenistan'la kavgalıydı: Ermeni diyasporasının oluşturduğu lobilere, onların finansmanlarına iltifat etmedi. Esmer Ermeni'ydi, ayakkabısının altı delikti; tuzu kuru, ensesi kalınlardan değildi. Kökü bu topraklardaydı, bu ülkeye bağlıydı; başka hiçbir yerde yaşamak ve ölmek istemezdi, bunu da biliyorum.

"301'i uygulamada görelim, sonra icabına bakalım" diyenler, Hrant Dink'in yerde yatan cesedine baksınlar. Dünya aleme "ne kadar hoşgörülü" olduğumuzu anlatıp duruyoruz. Kendi kendimize propaganda yapıyoruz. Rahipler bizde öldürülüyor, siyasi cinayetlerin ardı arkası gelmiyor. Son yıllarda Trabzon'un bu iş için elverişli bir iklim haline getirilmesi olayı üzerinde ayrıca durmak lazım. Orada bir şeyler oluyor. Ama toplum olarak kızgın, fevri, hemen tepki veren, kendi başına karar verip infaza kalkışan, tahammülsüz, şiddet yüklü bir kültür bizi esir alıyor. Ailesine ve dostlarına başsağlığı dilerim.


ALİ BULAÇ - Zaman Gazetesi


22 Ocak 2007, Pazartesi

#

YAZARIN SON YAZILARI

KUR'AN SİYASETİN KALBİNE İNMİŞTİR.

KUR'AN SİYASETİN KALBİNE İNMİŞTİR.

siyaset ve din
Sakarya yaşanabilir iller arasında kaçıncı?

Sakarya yaşanabilir iller arasında kaçıncı?

Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, Türkiye’nin en yaşanabilir kentleri araştırmasının üçüncüsünü açıkladı. Sakarya en yaşanılır kent sıralamasında 56. sırada yer aldı.
Sağ Yanağa Tokat, Mubahtır! Ya Sol Yanağa?

Sağ Yanağa Tokat, Mubahtır! Ya Sol Yanağa?

Dün çetelerin üzerine gitmediği için siyasi otoriteyi yerden yere vururken bugün çetelerin üzerine giden siyasi iradenin önüne set çekiliyor! Demek ki Susurluk'taki temel kaygı, çetelerden arındırılmış şeffaf bir yönetim değil; 'ötekinin çetesi'ne dokunmakla sınırlıymış.
AKP SEÇMENİ, PARTİSİYLE “ÖZDEŞİM” KURDU

AKP SEÇMENİ, PARTİSİYLE “ÖZDEŞİM” KURDU

Yenihaber Gazetesi'den Mustafa Topkara, muhtıra sonrası AKP seçmeninin partisiyle kurduğu ilişkiyi açıklıyor.
Alışverişte fiş almayana 28 YTL ceza kesilecek

Alışverişte fiş almayana 28 YTL ceza kesilecek

yoklama yapmaya yetkililer tarafından yapılan denetimlerde belge alınmadığına ilişkin olarak nihaî tüketiciler nezdinde düzenlenen tutanaklara istinaden 27,80 yeni lira özel usulsüzlük cezası kesilebilecek.
Telefonlarım dinleniyor şüphesi!

Telefonlarım dinleniyor şüphesi!

Sakarya'da telefonları kimler, nasıl dinliyor?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs