Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.
10 Mayıs Çarşamba'yı, 11 Mayıs Perşembe gününe bağlayan gece Beraat Gecesi(Beraat Kandili)'dir. Beraat’in lügattaki manası ise; işlenen bir suçtan kurtulmak, bundan dolayı ceza almamak manasına gelir.

Diğer bir deyimle; “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir.

Çalışmalarımız ekiplerimizin daha önceden tespitlerini yaptığı ve programa aldığı yollar tamamlanıncaya kadar devam edecek. 

Hiçbir ayırım yapmadan, gereken hizmetlerimizi yapıyoruz. Çarşı içindeki Atatürk ilk/Ortaokulumuzun bahçesinin asfaltını tamamladık. Hayırlı olsun..Ekiplerimiz de hızlı bir şekilde asfalt çalışmasını sürdürüyor. Biran önce çalışmalarımızı tamamlamak için canla, başla çalışıyoruz. Durmak Yok, Huzura ve Hizmete Devam.” Şeklinde konuştu.

Geyve Atatürk Okulu Müdürü Sevgi Koçak: “Okul bahçemizin taban yüzeyi iyice bozulmuş, kasisler oluşmuştu. Öğrencilerimiz sosyal faaliyetlerini rahatlıkla sürdüremez hale gelmişti. Yaptığı çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Murat Kaya ile emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

; Bir kişiye suç isnat edilir ve mahkemeye çıkarılır. Mahkeme sonucunda; dinlenen şahitler ve bulunan verilere bakılarak şahsın suçsuz olduğuna hakim karar verir. Bu olaya suçlu durumunda bulunan şahsın ceza almamasına ve mahkemece suçsuz görülmesinden dolayı hakimin aldığı karara beraat denir.

Kendisine soranlara da “davadan beraat ettim” der.

Beraat Kandili’de İslam Dini’nde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban-ı Şerif ayının 14. Gününü 15. Gününe bağlayan gecesi Beraat Gecesi’dir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde II. Sultan Selim’den itibaren Camii Şeriflerin minarelerinde kandil yakılmağa başlandı. Bundan dolayı bu gecelere Kandil Gecesi adı verildi. Bereketli ve feyizli olması nedeni ile mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması, ihsana kavuşması sebebi ile rahmet gecesi gibi adlarla da anılmıştır.

Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna Müslümanlar inanırlar.

Bu konuda Resul-u Ekrem(s.a.v.)efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Şaban-ı Şerif Ayının 15. Gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. O gecenin gündüzünde(kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca ALLAHÜ TEALA o andan fecir oluncaya kadar; “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile9 müptele olan yok mu, ona kurtuluş vereyim.”buyurur.(İbni Mace) Beraat Gecesi; Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. kadir Gecesi’nde ise; ilk kez ve parça parça indirilmeğe başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Beraat Kandil’iniz mübarek olsun. Nice nice kandillere kalın sağlıcakla.

Mustafa Hamdullah ERGİN


GEYVE HABER
 
hamdullahergin@gmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
Cemaat İle Namaz Kılmak

Cemaat İle Namaz Kılmak

Elde ses cihazları düğün bayram dolaşıp para peşinde koşacağınıza aldığınız paraları hak etmenin hesabını yapın. Eskiden imam efendilerin ücretini köylü verirdi. Bazı köylerde birçok imamın alacağı kalmıştır. Amma yinede vazifelerini aksatmamışlardır.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs