Hamit ÖZCAN Hamit ÖZCAN Yedi Kıta

EVLİYA ÇELEBİ’YE BABA NASİHATİ


16 Nisan 1640 günü Belde-i Tayyibe yani İstanbul’a geldik. O gün kederler içindeki evimize varıp babamızın ve annemizin mübarek ellerini öpüp huzurunda el bağlayıp durdugumuzda aziz babamız:
 “Safa geldin bursa seyyahı, safa geldin”diye buyurdular. Ama hala bir tarafa gidecegimden hiç kimsenin haberi ve bilgisi yoktu.
Babama dedim ki:
“Sultanım benim Bursa’da oldugumu nasıl bildiniz?”
Buyurdular ki:
 “Sen 1050 Muharremi’nin aşurası (02,05,1640) gününde kayboldugun mübarek gecede nice tesirli dualar okuyup o gece rüyamda seni gördüm. Bursa’da Emir Sultan Hazretlerini ziyaret edip ruhaniyetinden yardımcı olmasını isteyip seyahat rica edip ağlardın. O gece bana nice büyük evliyalar rica edip senin seyahata gitmen için izin istediler. Ben’de o gece hepsinin rızasıyla sana izin verince fatiha okudular. Gel şimdi ogul, artık sana seyahat göründü. Allah mübarek eyleye. Ama sana nasihatim var.” diye elimden yapışıp hururunda diz çökerek oturup sağ eliyle sol kulagıma kuvvetlice yapışıp nasihata başladı.

Muhterem Babamın Nasihati
 “Ogul, adem yoksul olur,Besmelesiz yemek yeme. Ser verecek sözün var ise sakın avretine deme. Elbisenin sökügünü üzerinde dikme. İyi adını kötüye takma ve kötüye yoldaş olma, zararını çekersin. Yürü ileri gözüm, kalma geri. Alay bozma, tarla basma, dosların ayağına sarkma. Komadıgın yere el uzatma. İki kişi söyleşirken dinleme, ekmek ve tuz hakkını gözet,namahreme bakıp ihanet etme. Davetsiz bir yere varma,varırsan güvenilir yerde dürüstlere var. Sır saklar ol,her mecliste duyduğun sözleri sakla.
Evden eve dolaşıp söz gezdirme,kınamaktan, koğuculuktan ve çekiştirmekten uzak ol. İyi huylu ol,herkeslen güzel geçin,inatçı ve sivri dilli olma. Senden ulular önünde gitme,ihtiyarlara saygı göster. devamlı temiz olup yasaklanmış her kötülükten kaçın. Beş vakit namazını kıl,iyi halli ol, ilimle meşgul ol.”
“Ogul, dünya için nasihatim odur ki, daima zarif olup tok gözlü ol ki oturup kalktıgın vezirlere,devlet adamlarına ve büyüklere varıp bir şey isteme,bu yüzden senden nefret edip seni küçük görmesinler.
Kanaat Tükenmez Bir Hazinedir
Rıza lokmasına kanaat eyle,eline giren malı da israf etme, kanaatle geçin.’’El-Kana’atü Kenzün La yefna’’(Kanaat Tükenmez Bir Hazinedir) demişlerdir.Sağlık ve sayrılıkta lazım olur,dünyalık akçeyi lokma ve hırka için saklayıp namerde muhtaç olma .Beyt ;
 ( Paran israf eylemekten kendini pek sakla pek )
(Düşmana kalırsa kalsın dosta muhtaç olma tek.)
Gezip dolaştığın yerde iki yerden gayret kuşağını beline bağlayıp kendini daima korur . Su uyur,hizmetkar,gaddar ve hain düşmanlar uyumaz .

‘Seyahatname’ Adıyla Bir Kitap Telif Eyle

Büyük velileri ziyaret et . Bütün ziyaretkahları,her diyarda olan ovaları, çölleri,yüce dağları ve taşları ,ağaçları ve yöreleri özellikleriyle kaydet,havası ve suyunu, görmeye değer eserleri kalelerini,fatihleri,yapıcıları ve büyüklükleriyle yazıp ‘’Seyahatname’’ adıyla bir kitap teylif eyle. Sonun hayır olsun . Düşman şerrinden güvende olur dünyada esenlikle,son nefeste iman nasip edip Peygamber sancağı dibinde haşrolasın .Bu nasihatlerimi kulağıma küpe eyle ‘’ deyip enseme bir pehlivan sillesi vurarak kulağımı burup : ‘’ yürü sonun hayır ola,el- Fatiha ‘’ dedi .

Babamın Bana Hediye Kitapları
Hakir sille sarsıntısından sersem olup gözümü açtım.Evimizin içi pür- nur olmuş. Hemen babamın yine elini öpüp sessizce durdum. Derhal onu gördüm,babam bir heybe içine bir Kitab-ı Kafiye,bir Kitab-ı Şafiye,bir Molla Camii, bir Kuduri,bir Mülteka,bir Kitab-ı Kühistaani,bir Hidaye,bir Gencine-i raz, kısacası 12 adet nefis kitaplar ve iki yüz sikkeli küçük altın harcırah verip ;
Mert Ol Ve Dert Ehline Yar Ol

‘’Yürü,ne yana gidersen sana desturdur, ama gurbet ellerde,tedarik sahibi olup mert ol ve dert ehline yar ol ‘’ buyurup alnımdan öptükten sonra Çarşamba pazarında Abdül ehad Efendiye götürüp onların hayır dualarını aldık. Şeyh Misri Ömer Efendi,Şeyh Gafuri Efendi , Şeyh Eh-i Cennet Efendi, Şeyh Bektaşi Hasan Efendi kısacası 12 büyük şeyhlerin kutlu ellerini öptük .
Yürü Seyahatini Hüda Mübarek Ede
Her biri ‘’yürü seyahatini Huda mübarek ede ‘’ diye himmet buyurdular.hüdanın emriyle hakirin can gözü açılıp bu zayıf insanda bir çeşit vecd meydana gelip mutlu olurdum .
Oradan evimize geldik . O hafta 1050 Rebiulevvelinin(21 Haziran 1640) ilk günü arabalarımızdan Kuloğlu Mehmet Reisin gemisiyle İzmit e gitmek için aziz babamızın mübarek ellerini öpüp izin alarak Bismillah ile yolculuğumuza başladık . Huda kolay getire . Amin ya Mu’in .

#

YAZARIN SON YAZILARI

Bir Kuruş Zekat Bin Kuruştan Faziletlidir

Bir Kuruş Zekat Bin Kuruştan Faziletlidir

AVRUPALININ “TÜRK KAFASI”

AVRUPALININ “TÜRK KAFASI”

Sultan Abdülaziz Han,1867’de Paris Milletler arası Sergisi’nin şeref misafiri olarak Fransa’ya gider. Buraya getirilen ve yumruk vurarak güç denemesi yapılan dinamometreye Fransızlar “Türk Kafası” adını takmışlardır. Sultan, sergiyi gezerken bu aletin önüne gelir ve başyaverine bu alete vurmasını emreder…

SULTANIN HACCINA VEKİL OLMAK

SULTANIN HACCINA VEKİL OLMAK


Kurban Bayramı

Kurban Bayramı

Hem Yaz Hem Öğren 'Yazın da Öğren’

Hem Yaz Hem Öğren 'Yazın da Öğren’


Halil İbrahim Bereketi

Halil İbrahim Bereketi

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs