Sağlık Köşesi Sağlık Köşesi

Çocuğa kitap sevgisini ‘okuyarak’ aşılayın!

Her yıl kasım ayının ikinci haftasında kutlanan Çocuk Kitapları Haftası’nın önemine dikkat çeken uzmanlar, çocuklara kitap sevgisini aşılamanın birinci koşulunun onlara model olmaktan geçtiğini söylüyor.

Okuma alışkanlığı ve kitap sevgisini kazandırmak için her yıl kasım ayının ikinci haftası, Çocuk Kitapları Haftası olarak anılıyor. Dünyada ilk kez 1919’da kutlanmaya başlanan hafta ülkemizde 1947 yılından itibaren kutlanıyor.

Çocuklara kitap okuma sevgisini aşılamak, daha çok ve daha kaliteli çocuk kitabı yazılmasının sağlanmasının amaçlandığı haftanın önemine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu, ebeveynlere ve öğretmenlere önemli önerilerde bulunuyor:

Bilme ve merak arzusu engellenmemeli

‘Ülkemiz kitap okuma konusunda ne yazık ki istenen seviyelerde değil, Japonya, Amerika ve Avrupa’nın farklı ülkeleriyle kıyaslandığında gerilerde. Maalesef kitapla arası iyi olmayan okumayan bir toplumuz. Bu noktada psikologlara, pedagoglara ve eğitimcilere çok önemli görevler düşüyor. Çocuklara kitap okuyun demek yerine model olmak gerekiyor. Çocuklar o yaşlarda çok soru soruyor, merak ediyor. Bunun önüne geçilmemeli, ket vurulmamalı. Anne baba ve öğretmenler bu sorularına yanıt vermeli. Toplum olarak bu yaklaşım değişmeli. Bilme ve merak arzusunun engellenmemesi gerekiyor.’

Oku demekle alışkanlık kazandırılmıyor!

Çocuklara sadece ‘kitap oku’ demekle bu alışkanlık kazandırılmıyor. Anne, baba ve öğretmenler olarak önce bizim okumamız gerekiyor. Toplum olarak televizyonu, interneti, tabletleri bir süre kapatıp belli sürelerde kitap okumaya zaman ayırmamız gerekiyor çünkü çocuklara biz örnek oluyoruz.

Kitap listesi olmalı!

Kitap seçimi konusunda kontrollü olmak lazım, çocuklar için hem velilerin hem de öğretmenlerin bir kitap listesi olması gerekiyor. Çocuğun yeteneğine, ilgi alanlarına ve zekâsına göre birtakım kitaplar önermek gerekiyor.

Evlerde kütüphane oluşturulmalı!

Tarih, bilim, felsefe, edebiyat gibi temel konularda ilgi alanlarına göre küçük yaşlardan itibaren kitap programı yapmak gerekiyor. Kitap seçimi bir program dâhilinde ilgi alanları doğrultusunda ve yeteneğine göre olmalı. Ansiklopedi ve sözlük okuma alışkanlığı kazandırılmalı. Şimdi internetten ödev yapma gibi bir alışkanlık var, evlerde kütüphane oluşturulma alışkanlığı maalesef yok oluyor.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER


#

YAZARIN SON YAZILARI

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

SAĞLIK KÖŞESİ-GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA 10 PÜF NOKTA

Dünyada yaşamın devam etmesi için gerekli ışın kaynağı olan güneşin pek çok olumlu etkisi bulunuyor.
SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

SAĞLIK KÖŞESİ-BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor.
Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Kilo Artışı ve Halsizliğinizin Nedeni Tiroit Olabilir

Az ya da çok çalışması durumunda vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkileyebilen tiroit hormonlarının yaşam boyu kontrol altında tutulması gerekiyor.
Aşı Hayat Kurtarır

Aşı Hayat Kurtarır

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftası’nın bu yıl 10’uncusu düzenleniyor.
HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

HASTALIKLARLA SAVAŞAN BESİNLER

Her yıl 7-13 Nisan tarihleri arası Sağlık Haftası olarak kutlanıyor. İnsanın en kıymetli serveti sağlığıdır. Sağlıklı bir yaşama sahip olmanın ve bu serveti korumanın yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu besinlerin kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, depresyon ve cinsel sağlık açısından yararlarını, araştırmalarla anlattı. Uzm. Dr. Metin Okucu hangi besinlerin hangi hastalıklar için faydalı olduğu hakkında bilgi verdi.
Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

Sağlık Köşesi-GENÇ KIZLAR DİKKAT!

FAZLA SPOR YAPMAK KISIRLIK SEBEBİ Mİ?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs