Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Park Yapmak Yasaktır

Hatta yaşlı bir amca vardı onun Fayton’unun gaz lambalarının arkasında bugün peşin yarın veresiye yazardı. Çarşı içinde belli bir yerde durur oradan giderlerdi. Zaman sonra dolmuş taksiler Fayton’ların yerini aldı.

Park Yapmak Yasaktır


 


Yıllarca önce park sorunu yoktu. Park yapmak yasaktır veya yol boyunca park yapılmaz anlamına gelen bilgi işaret levhaları da yoktu yahut da bunlara ihtiyaç yoktu. Zira Fayton’lar vardı. Pazar yapınca veya eve gideceğimiz yahut da misafirimiz olursa eve götüreceğimiz zaman Fayton kiralar giderdik. Çift beygirle çekilen bu vasıtalar o dönemin en güzel vasıtalarından biriydi.


 


Çocukken Fayton'ların arkasına takılır giderdik. Etraftan bazı çocuklar fayton'cuyu uyarır "Arkaya kamçı" derlerdi. Bizler için en güzel dönemler o zamanlardı.


 


 Hatta yaşlı bir amca vardı onun Fayton’unun gaz lambalarının arkasında bugün peşin yarın veresiye yazardı. Çarşı içinde belli bir yerde durur oradan giderlerdi. Zaman sonra dolmuş taksiler Fayton’ların yerini aldı.


 


Hatta vefatından öncesine kadar eskiden minibüsçülük yapan Hasan Bozacı tek atla çekilen bir Fayton kullanırdı. Rahatsızlanınca bırakmıştı.


 


Faytonların yerini taksi’ler aldı. Üzerinde araca nasıl binileceğini bilmeyen neden bilmeyen diyorum. Direksiyonun nasıl tutulacağını bilmiyor. Bir eli direksiyonda bir kolu açılmış camda koltuğa yarım oturmuş sanki oturak yerinde rahatsızlık varmış gibi. Sorsanız araç sürüyor.


Direksiyonun onikiyi çeyrek geçe şeklinde tutulacağını sorun bakalım kaç sürücü biliyor. Birkaç kişiyi öteye geçmez.


 


Nostaljiyi bırakalım da gelelim esas olan meselemize..


 


Yol boyunca park yapmak yasaktır, park yapılmaz. Tek yönlü yol gibi. Trafik levhaları biz insanlar için konulmuş, olması veya yapılmaması gereken işleri bize anlatan trafik levhalarındaki işaretlerden bazılarının anlam yahut manasıdır.


 


Birkaç tane küçük boy park yapılabilecek yerin olması sorunu çözmeğe kifayet etmiyor.


 


Eskiye oranla İlçemizdeki araç oranı artınca haliyle park sorunu ortaya çıktı. Çözüm için kimse elini taşın altına sokmak istemiyor. Elimiz ezilir diye korkuyorlar.


 


Memur ceza yazmağa kalkınca ise… Hemen ortalığı karıştırıp telefona sarılarak sorunlarına çözüm bulmağa çalışıyorlar. Biz yasak olan yere araç park ettiğimiz için ceza yazıldı demiyor veya diyemiyorlar.


 


Önceden bu kadar araç yoktu. Dolayısiyle park sorunu diye bir şeyde yoktu.


 


Yukarıda değindiğimiz gibi. Önceleri Çift atla çekilen, Faytonlar vardı. Onlarla işimizi görürdük. Ne araçların sesi ve nede klakson sesi işitilmezdi. Nede ne idüğü belirsiz müzik diye dinledikleri o gürültüler duyulmazdı.


 


Her cadde veya sokakların birer kenarı bazı caddelerin her iki kenarı araçlarla doldurulmuş. Buna ne yapılacak? Sorunu çözmek için, proje üretilecek. Kim üretecek… Tabii ki yetkililer. Buyurun üretin ve yapın bekliyoruz.


 


“Geyve’mizin öncelikli sorunları” isimli yazımızda bazı sorunları dile getirdik. Açılımlarını yapmağa sıra gelmeden sağ olsun Mustafa SUVER kardeşimiz sıraladığımız sorunlardan birinin açılımını yaptılar. Sıra geldi diğerlerine…


 


Geyve ilçemize bir an önce araç parkı yapmak lazım gelir. Bu kadar vasıtayı çarşı içine tıkmanın yolları daraltmanın bir âlemi yok. Mesela Kapalı Pazar yeri genişletilip altı otopark yeri bir üstü Pazar yeri onun üstü ise hazır giyim üzerine olabilir. Neden olmasın.


 


Ha, kaynak bulamıyorsak. Yap işlet devret modelide uygulayabiliriz. Bizlerden söyleyip anlatmak. İstenirse projede üretebiliriz.


**************


 


Suskunluğumuz asaletimizdendir.


Yoksa her söze mutlak verilecek cevabımız vardır.


Amma bir lafa bakarız LAF mı diye


Birde adama bakarız ADAM mı diye.


 


mh_ergin@hotmail.com

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs