Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Sakarya Nehri Üzerinde Yapılan Beş Köprü

Tarihin derinliklerinde Sakarya Nehri üzerinde, Bizans döneminde Justinyen (Justiniaus)zamanında yapılan beş köprü,beşincisine beşköprü denilmiştir.
Tarihin derinliklerine doğru, zaman tüneli içinde bir tolculuk yaptığımız zaman, Sakarya Nehri ve çevresi,Ülkemizin Zengin Tarih ve Medeniyet izlerine rastlayan diğer Bölgelerine nisbetle ayrı bir özellik arzeder. Bu Bölge akıp giden Devirleri içinde sadece çeşitli Kavimlerin geçişine sahne olmuş, Bu sebeplede bölgede izleri ,Tarih'in derinliklerine dayanan köklü Medeniyet'ler kurulmuştur.

Sakarya İli ve çevresinde, Bilmsel Kazı'larda yapılmadığı için(Define Avcıları hariç) Tarihi kalıntıların çok cüz'i bir bölümü ayakta kalabilmiş,fakat onlarda Harabe halindedirler.


Sakarya Nehri boyunca uzanan 21 Adet Kale ve beş adet Köprü (Jüstinyen Köprüsü) Bizans Dönemine aittir. Bizans Dönwminden sonra Bölge,Osmanlı Türklerine geçmiştir.


1-Köprülerden birincisi: Bugünkü ayakta olan Beşköprü'nün Batı'sında Çark suyu'nun üzerinde yapılmıştır.
2-Köprülerden ikincisi: Karaabdiler Köyü'nün kenarında yapılmıştır.Bugün yanlız ayaklarına rastlamak mümkündür.Çoğu yeri Sakarya Nehrinin Su ve Milleri altında kalmıştır.
3-Köprülerden üçüncüsü: Şimdiki adı Nehirkent olan(Yuarı ve Aşağı Kirazca Köyleri)nin arasında olup yıkıntıları tamamen Toprak altında kalmıştır.
4-Köprülerden dördüncüsü:Geyve İlçesi Alifuatpaşa Belde'(Kasaba)sinde ilk olarak 562 yılında Bizans İmparatoru Jüstinyen'in Hanımı tarafından yaptırılmıştır.Daha sonra taşkınlarla kullanılamaz bir hale gelmiştir.Bu Köprünün kalıntılarını bugün bile görmemiz mümkündür.Alifuatpaşa veya 2. Bayezid Köprüsünün 50 metre kadar Kuzey'inde,Çevre yolu üzerinde bulunan Cevat Ayhan Köprüsünün 250-300 metre kadar Güney'inde bulunan Adacığın içindeki kalıntılar onun kalıntılarıdır.Yıkılınca yerine,Osmanlı Döneminde 2. Bayezid Köprüsü yapılmıştır.
5-Köprülerden beşincisi(Beşköprü)(Jüstnyen Köprü'sü) Bu Köprünün yapılışına Miladi 553 yılında başlanmış, 561 yılında bitirilmiştir.Asıl adı Jüstinyen olan Köprünün adı zamanla değişerek,Beşinci köprüden galat söylenerek Beşköprü adını almıştır.Beşinci Köprü tabiri ise kendinden evvel kurulan diğer dört köprünün Sakarya Nehri tarafından yıkılması sonucudur.

Beşköprü Sekiz Kemer üzerinde 429 Metre uzunluğundadır.Büyük kemerin açıklığı 23 Ayaklarının uzunluğu ise 6,5 Metre'dir. Kemerlerini yüksekliği aynı olduğundan Köprünün üzeri düzgündür.

Sakarya Nehri'nin bir kolu Adapazarı'nın Batı'sından akarken Köprünün yapımından bir müddet sonra yatağını değiştirip,Doğu'sundan akmaya başlamıştır.Şimdiki halinde Köprü'nün Doğu'sundaki gözden,yani birinci gözden Adapazarı-Haydarpaşa Tren yolu geçmektedir.Diğer gözden Çark Suyu akmaktadır.


Bir sonraki yazımız İnşaallah,yediğimiz Sebze ve Meyve'lerin neye yaradığına dair olacaktır.

Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle,Kalın Sağlıcakla.

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs