Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Davet ve davete icabet

İslam’da; mü’minin veya müslümanın müslüman veya mü’min üzerinde, bazı ulemaya göre beş, bazılarına göre altı ve bazı âlimlere göre ise yedi hakkı vardır. demişlerdir.

Davet ve Davete icabet:



İslam’da; mü’minin veya müslümanın müslüman veya mü’min üzerinde, bazı ulemaya göre beş, bazılarına göre altı ve bazı âlimlere göre ise yedi hakkı vardır. demişlerdir.



Beş hakkı vardır diyen ulema beş maddeyi şöyle sıralamışlardır:



1-Kişi selam verirse selamını almak,



2-Aksırdığı zaman hamdele okursa(Elhamdülillah derse),aksıran kişiye yerhamükellah (Allah(c.c.)sana rahmet etsin demek)Aksıran kişininde, kendisine yerhamükellah diyene;”Yehdina ve yehdikümüllahü yüslihi ve baleküm”.diye dua etmesi,



3-Davet edilirse;davete icabet etmek,



4-Hasta olursa ziyaretine gitmek,



5-Ölürse, cenazesine gitmek,



Altı’dır diyenlerin altıncısı:



6-Kendisinden nasihat istenirse, nasihat isteyene nasihat etmek,(yoksa sen ne karışıyorsun veya sana ne)diyebilir,



Yedidir diyenlerin yedincisi:



7-Zalimin elinden, Mazlumu kurtarmak.



Bizim burada zikretmek istediğimiz ana tema üçüncü maddede beyan edilen davete icabet’tir.



26 Nisan akşamı kına,27 Nisan günü yemek olmak üzere, oğlumuzun düğün cemiyeti var deyip 1100(binyüz)davetiye dağıttık. Tabii olarak, insan beşeri vasıflarla muttasıf olduğu için unutulan arkadaş veya komşularımız oldu.(Ben şahsen bana illaki davetiye verilmesini beklemem arkadaş veya komşumuz unutmuş olabilir mülahazasiyle cemiyetlere giderim.)



Sadece cemiyet yapan biz değiliz. Bunu çok doğal karşılamak gerekir. Bazısı unutur ve bazılarıda bir başka cemiyete gideceği için veya gittiği için gelemez. Amma, iştirak edenlere baktığımız zaman bu oran 1/3 olursa, o zaman ne söylemek gerekir bilemiyorum.



İstanbul, Düzce ve Sakarya’daki Veya Kemaliye Köyü ile Ahmediye Köyündeki insan gelebiliyor da Geyve’de ki insan veya insanlar niye gelemiyor. Bazılarına niçin gelemediklerini sorduğumuz da düğün önümüzdeki hafta değil mi? şeklinde sual tevcih ediyorlar.



Hülasa edecek olursak elimize geçen evrak, davetiye, ceride(gazete),risale, kitap v.s.okumadan bir kenara atıyoruz. Daha sonra da yerini bulamıyoruz. Sonra kalkıp diyoruz ki Geyve için bir şeyler yapalım. Davetimize icabet etmeyen insanlar, acaba herhangi bir iş için veya ilçemize faydalı olacak bir işi yapmak için ellerini taşın altına sokarlarmı? Birkaç kişi vardır, bu insanlara yön veren onlarda o doğrultuda giderler. Aksi halde başlarındaki insanın dediğini yapmamış olurlar. Dolayısiyle de Allahü Teala’nın buyurmuş olduğu(Belhum edall)olmaktan çıkamazlar.



Bir daha ki yazımda buluşuncaya dek. kalın Sağlıcakla.



mh_ergin@hotmail.com



#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs