Büyükşehir 2014 - 2019 Stratejik Planı ve Sakarya İçin Tarihe Tanıklık Etmek

Hüseyin ÖZÇELİK Hüseyin ÖZÇELİK

Zeki Toçoğlu’nun büyükşehir belediye başkanı olması ile birlikte Sakarya için birçok tarihi güne, günlere tanıklık ettik. Birkaçını bir solukta sayacak olursak Orhan Cami Meydanı, Çark Deresi Rekralasyon çalışmaları, Gar Meydan’ı, HES’ler, Ofis Kültür Merkezi, Sakarya Park inşa ve açılışları, şehrin ortak akılla ve paydaşlarla yönetilmesi Sakarya açısından baktığımız da hepsi kendi alanlarında devrim sayılabilecek gelişmelerdi. Ama önceki gün tanık olduğumuz Büyükşehir Belediyesi 2014 - 2019 Stratejik Planı Paylaşım Toplantısı ve ortaya çıkan taslak plan hepsinden bambaşkaydı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, üniversite, emek ve hür teşebbüs camiası, esnaflar, kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar, sivil kitle örgütleri bir araya gelerek, altı ay çalışarak Sakarya’nın beş yılını planladılar. Bu durum yerel yönetimler ve demokrasi adına sadece Sakarya değil Türkiye için de bir devrimdir.

Başkan Toçoğlu öncesine kadar, bir iş için iki kişinin bir araya gelemediği Sakarya’da akademisyen ve öğrencisi ile 80 bin kişilik SAÜ, 70 bin üyeye sahip SESOB, 8 bin üyesiyle SATSO, Sakarya’daki bütün muhtarlar, hemşeri dernekleri, STK’lar, belediye başkanları, iktidarıyla muhalefetiyle büyükşehir meclisi bir araya geliyor. Altı ay boyunca tüm dış paydaşlar ile bire bir görüşmeler gerçekleştiriliyor, anket çalışmaları yapılıyor, tüm kesimlerin görüşleri alınıyor ve çalışma grupları oluşturularak beş yıllık stratejik plan taslağı oluşturuluyor. İşte buna devrim ve doğrudan demokrasi derler…

Başkan Toçoğlu’nun 30Mart Yerel Seçimleri sonrası oluşan ilk büyükşehir belediye meclisi toplantısı öncesi Sakarya’daki STK’lara, sözü ve şehir ile ilgili görüşü olan her grup ve kişiye çağrı yaparak, onları belediye meclisine davet etmesi böylece somutlaşmış, ete, kemiğe ve cana bürünmüş oldu. Şehrin yurttaşları tarım alanlarının korunmasından sanayileşmeye, şehrin depreme hazırlanmasından tren garının kaldırılmamasına kadar birçok konuda kararlar alıyorlar…2023 Yeni Sakarya’sı planlanıyor. Sakarya’nın kaderi ve anayasası şehrin paydaşları ile hemşerileri tarafından yazılıyor…

Artık Sakaryalı; büyükşehir belediyesinin hizmet, proje ve çalışmalarında direk söz sahibi olacak. Hizmet ve çalışmalar mahalli şartların ve ihtiyaçların öngördüğü şekilde ve halkın istekleri doğrultusunda gerçekleşecek. Ortak akıl, şehri paydaşlarla birlikte yönetme iradesi ve 2014 - 2019 Stratejik Planı herkese kendi mahallesi, sokağı, köyü ve yaşam alanını şekillendirme imkânı tanıyan bir uygulama.

Stratejik Plan çalışması bu yönüyle de Ankara’da toplanan 1923 Meclisi, 1776 Amerikan bağımsızlık bildirgesi, Fransız İhtilal’ı yurttaşlık sözleşmesi gibi tarihi bir olayın protipi. Türkiye şehircilik ve yerel yönetimler tarihine, demokrasisine önemli bir fasıla olarak yer alacak, geçecek tarihi bir olay. Sakarya için bir belediye başkanından daha öte bir anlam ifade eden Toçoğlu artık Yeni Sakarya’nın kurucusu olarak şehir tarihine geçerken Türk yerel demokrasi tarihine de adını yazdırdı.

Büyükşehir Belediyesi 2014 - 2019 Stratejik Planı Paylaşım toplantısı 12 Eylül 2010 Referandumu ve 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Halk Oylaması sonrası kurulan Yeni Sakarya’nın yaşama geçme adımıdır. Bu hamlesi ile Sakarya artık Türkiye’nin önemli şehirleri arasına girmeyi ve küresel bir oyuncu olmaya da aday olduğunu ilan etmiştir. Çıta yükseğe konuldu. Sakarya’nın artık yeni zenginlikler, refah toplumu, daha fazla üretim, kaynak ve büyümek gibi hedefleri var. 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs