CUMA HUTBESİ-RAMAZANI KARŞILAMAK

Aziz mü'minler!

Rahman ve Rahîm olan yüce Allah'ın bizlere sayısız nimetlerinden biri de Perşembe günü idrak ettiğimiz Ramazan-ı Şerif Ayıdır.
CUMA HUTBESİ CUMA HUTBESİ

 Ramazan-ı Şerif ayı hakla batılın, hidayetle sapıklığın, iyilikle kötülüğün birbirinden ayırt edildiği aydır. O'nun hakkında Resül-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyururlar: "Oruç da, Kur'an da kıyamet gününde mü'mine şefaat edecektir. Oruç diyecek ki: Rabbim ben oruçluyu gündüzleri yemekten, içmekten ve tabii zevklerden alıkoydum; beni hakkında şefaatçi kıl! Kur'an da şöyle diyecek: Rabbim ben Kur'an okuyan kulunu geceleri uyku ve istirahatından alıkoydum; ona şefaat etmeme izin ver! Bunun üzerine oruçla Kur'an'ın bu niyazları kabul edilerek şefaat edeceklerdir." 

Muhterem Mü'minler!

Ramazan-ı Şerif ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden, hastalıklardan temizlenebileceğimiz bir aydır. Biz bu ayda yemek, içmek gibi tabii ve meşru arzularımızla mücadele ederiz ki günah ve yasak zevklerimizi terk etme iradesini kazanabilelim. Ramazan ayı insanî duygularımızın kuvvetleneceği, hislerimizin inceleceği, şuurumuzun derinleşeceği bir terbiye ayıdır.

Peygamber Efendimiz bir hutbesinde şöyle buyurmuşlardır: "Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay sizi gölgesi altına almıştır. Bir ay ki, içinde bin aydan daha hayırlı olan bir gece, Kadir gecesi vardır. Bir ay ki Allah, gündüz orucunu farz, gece ibadetini teravihi sünnet kılmıştır. Bu ayda bir iyilik yapan, başka zamanlarda bir farzı yerine getirmiş gibi sevap kazanır. Bu ayda bir farzı yerine getiren kimse de başka aylarda yetmiş farz eda etmiş gibi olur."

Ramazan sabır ayıdır, sabrın mükafatı ise cennettir. Ramazan eşitlik ayıdır, mü'minin rızkının çoğalacağı bir aydır. Kim bu ayda bir oruçluya iftar verirse, bu davranışı günahlarının affedilmesine, kendisinin cehennemden kurtulmasına vesile olabilir. Aynı zamanda iftar verilenin sevabı da onun payından eksilmemek şartıyla kendisine verilir,

Ashab-ı Kiram:

"Ya Resülallah, hepimiz oruçluya iftar verecek şey bulamayız, dediler."

Resül-i Ekrem:

"Allah bu sevabı, oruçluyu, bir tadımlık süt, bir hurma tanesi veya bir yudum su ile iftar ettirene de verir." dedi. Ve devamla şöyle buyurdu:

"Kim bir oruçluyu doyurursa, Allah ona kıyamet gününde benim Kevserimden öyle bir şerbet içirir ki cennete girinceye kadar susamaz. Ramazan ayı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten, kurtulma ayıdır. Kim o ayda çalıştırdığı kişilere kolaylık sağlarsa Allah o kimseyi de affeder ve ateşten korur." 

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

Kaynakça:


1- A. bin Hanbel, Müsned, 2-174

2- Tebrizî- Mişkatu'l Mesabih, Hadis No:1965


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs