Alimin ölümü alemin ölümü gibidir

Koca bir Çınar’ın ardından…
Abdullah Kahya Abdullah Kahya

Geçenlerde, daha doğrusu geçen haftaki yazımızda, Başkan Ekrem Yüce’nin bir sözünü paylaşmıştık sizlerle. “Sakarya şehirlerin şehridir’.

Tüm Türkiye’nin; hatta tüm Ön Asya’nın, Balkanlar’ın, Kafkaslar’ın ve Ortadoğu’nun tüm izlerini rahatlıkla görebileceğiniz bir vilayette yaşıyoruz.

Bosna’dan, Arnavutluk’tan Şam’a; Kırım’dan, İşkodra’dan, Manastır’a; Yemen’den, Van’dan Erzurum’a kadar hemen hemen tüm coğrafyadan insanların bir araya geldiği bir yerdir Sakarya. Şehirlerin şehri midir? Evet. Gerçekten de şehirlerin şehridir.

Acılar, sevinçler, kederler ve hüzünler, düğünler ve dernekler, gençler yaşlılar nereye veya kime bakarsanız bakın çok farklı ve birbirinden ayrı ama hep birlikte izler görürsünüz Sakarya’da.

Aynı zamanda tüm coğrafyamıza ait onlarca değer de yetiştirmiştir Sakarya. Geçen hafta vefat eden Ahmet Tomor Hoca da işte bu değerlerden biri idi.

İlme Adanmış bir Ömür

1933 yılının Adapazarı’na gidelim şimdi.

Yani tam seksen sekiz yıl önceye. Adapazarı’nın Çukurahmediye Mahallesinde, Salko Camii civarında dünyaya gelir Tomor Hoca. Babası Yugoslavya’nın İpek Beldesinden. Annesi ise Kırım’lıdır.

Safahat’ın ve İstiklal Marşımızın büyük şairi Mehmet Akif Ersoy’un babası ile Tomor Hoca’nın babası, bu İpek şehrinin sakinleridir ve tanışmaktadırlar.

Tomor Hoca dünyaya geldiğinde, Adapazarı seksen beş bin nüfusa sahip ve Kocaeli vilayetine bağlı bir ilçe. O kadar farklı yerlerden göç almış bir ilçe ki Kocaeli vilayetinin merkezi İzmit’ten daha büyük bir ilçe Adapazarı.

Tomor Hoca; askerlik görevine kadar eğitim hayatına devam eder. Oldukça zor şartlar altında Karakamış köyünde bir hocadan Arapça dersler alır. İlme ve öğrenmeye çok meraklıdır.

1950’li yılların ortasında askerden geldikten sonra ilme ve öğrenmeye olan merakı onu Medine’ye getirir. Medine’de temel İslami ilimler yanında, Arapçasını da çok iyi bir düzeye getirir.

Medine yıllarının ardından, Mekke’ye geçer burada da ilim öğrenmeye devam eder. Medine ve Mekke yılları sırasında aynı zamanda kendisi ve yaşadıkları ile ilgili de muhasebe ve sorgulamalar yapar.

Daha sonra Şam’a geçer. Şam’da daha ileri düzeyde ilimlerle meşgul olur. 1970’lerin ortalarında Adapazarı’na döner.

Aradan geçen zaman içerisinde Adapazarı daha da büyümüş ve gelişmiştir. İlmi, hayatının merkezinde tutan Tomor Hoca’nın bir esnaflık tecrübesi de olur.

Yaşı ilerlemiştir. Solunum rahatsızlığı baş gösterir. Öyle ki; Adapazarı’nın havası da onu etkiler ve rahatsızlığını tetikler. Bir karar vermek aşamasına gelir. Rahatsızlığına iyi gelecek daha havadar bir yer olarak Geyve’nin Bağlarbaşı köyüne yerleşmeye karar verir.

On beş yirmi yıl boyunca burada kalır ve tüm ilmi çalışmalarını buradan yürütür.

Daha sonra ilerleyen yaşı ve rahatsızlığı sebebiyle kızlarının da ikamet ettiği Camili Yenikent civarına yakın bir yere yerleşir.

Yenikent Bağlantı yolu üzerindeki Hacı Mehmet Çalışkan Camiinde vaazlar vermeye başlar. Büyük ilgi gören vaazlardan en çok gündeme gelenlerden bir tanesi pandemi döneminde salgın hastalıkların sahabe döneminde nasıl önlendiğini anlatan vaazı idi.

Uzun bir süre merkezi Kocaeli’nde bulunan Selam Televizyonunda da haftalık vaazlar veren Ahmet Tomor Hoca’nın herhangi bir yapı ya da cemaate bağlılığı yoktu.

Dine ait, İslama ait vaazlarında sürekli ön planda tuttuğu şey; toplumdaki ahlaki sorumlulukların hatırlatılması, kardeşlik ve dayanışma içerisinde olmanın önemi idi.

Alimin ölümü alemin ölümü gibidir

Rahatsızlığı daha da ilerleyince bir süre sohbetlerine ara vermek zorunda kalan Tomor Hoca geçen hafta bir süre yoğun bakıma alındı. Bir süre tedavi gördükten sonra normal odaya alınan Tomor Hoca yeniden fenalaştı ve emaneti Rabbi’ne teslim etti.

Verdiği vaazlar unutulmayacak Tomor Hoca’nın. Bunlara sosyal medya hesaplarından ulaşmak mümkün.

Melek ve İnsan, Yedi Açıdan Namaz, Ölüm ve Sonrası Şiirler, Fatiha Suresi kitaplarından bazıları ve kitapları birçok dile çevrilmiş durumda.

Biz de Tomor Hoca’ya Allah’tan rahmet diliyoruz.

Cenabı Allah onu şefaati, rahmeti ve merhameti ile karşılasın. Yakınlarına ve sevenlerine de güzel bir sabır diliyorum.

Selametle kalın.

Adapostası

23 Aralık 2021

#alim #ilim #vefat #ahmet-tomor-hoca

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs