Sivil Toplum Kuruluşları ve İpekyolu Derneği

Günümüzde sivil toplum kuruluşları toplumları yönlendiren, çalıştıran temel kurumlardır.
Abdullah Kahya Abdullah Kahya

Gelişmiş toplumlarda STK’lar toplumların itici gücü olarak önemli bir role sahiptir. Tüm ihtiyaçları devlet tek başına karşılayamaz. Bu nedenle insanlar bir araya gelerek dernek, vakıf ve sendikalar kurarlar. Bunlara Sivil Toplum Kuruluşu (STK) denir. Sivil toplum kuruluşları toplumun birlik, beraberliği ve yardımlaşmasında önemli rol oynar. Sivil toplum kuruluşlarının çalışma yöntemleri, insanların tek tek yapamadıklarını el birliğiyle yapması esas ve usulüne dayanır.

Sivil toplum kuruluşlarının gelişmiş olduğu toplumlarda bireysellikten ziyade toplumsallık ön plana çıkar.

Sivil toplum kuruluşları;

*Gönüllülük esasına göre çalışırlar.

*Çalışanların tek amacı topluma hizmet etmek, toplumun sorunlarına çözüm bulmaktır.

*Çalışanlar genellikle hizmetlerinin karşılığında ücret almazlar.

*Her birey diğerleriyle dayanışma içindedir ve yardımlaşma ön plandadır.

*Devletin katkısı yoktur. Ancak örgütlenmelerini ve faaliyetlerini devletin koyduğu yasalar çerçevesinde gerçekleştirirler.

*Devletin yetersiz kaldığı hizmetlerde halkın yararına çalışmalar yaparlar.

*Oda, sendika, dernek, federasyon veya vakıf adı altında faaliyet gösterirler.

İçinde bulundukları toplumsal ve kültürel koşulların etkisiyle STK’ler farklı roller üstlenir. Tarih boyunca bugün sivil toplum kuruluşu olarak tanımladığımız kuruluşlara benzer örgütlenmeler, loncalar, ahi teşkilatı ve vakıflar hep var olmuştur.

STK’ler belli bir gaye için kurulurlar. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşları, gayelerine ve amaçlarına ulaşmak ve faaliyetlerin daha etkin ve verimli yürütülmesi için belli bir yapılanma oluştururlar ve yönetim işlevini yerine getirirler. 

Sakarya’mızda da bu amaçlar doğrultusunda Sakarya İpekyolu Kültür ve Dayanışma Derneği kurulmuştur.

Taraklı, Geyve ve Pamukova’daki ticaret hacmini genişletmek ve bölgenin kültürünü, değerlerini dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan derneğin, 16 Ocak’ta gerçekleştiren açılışına Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de katılmıştı.

Şimdi de İpekyolu Derneği’nin merkez ofisi, Erenler Gençlik Merkezi’nde yapılan törenle açıldı. Sakarya İpekyolu Kültür ve Dayanışma Derneği, merkez ofis açılışı ve 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Töreni programını yeni ofisinde geniş katılımla gerçekleştirdi.

Programa; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Erenler Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, AK Parti Erenler İlçe Başkanı Erdal Köse, Fiskobirlik Başkanı Lütfi Bayraktar, APEK Başkanı Sabahattin Karasakal, Sakarya İpekyolu Kültür ve Dayanışma Derneği Yüksek İstişare Kurulu, dernek üyeleri, gönüllüleri, yerel basın ve bölge halkı tarafından geniş katılım sağlandı. 

Sakarya İpekyolu Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Fatih Kıcır, “Şehrimizin ve bölgemizin ekonomik, sosyal kültürel açıdan daha iyi yerlere taşınması amacıyla bugün sizlerin huzurunda merkez ofis açılışımızı gerçekleştirmenin heyecanı ve gururunu yaşıyoruz.”dedi. “Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlarımız Sayın Ekrem Yüce Beyefendiye, belediye başkanlarımıza ve değerli Sakaryalı hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. İpekyolu’nun yeni merkezinin hayırlar getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyor, sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.” diyerek konuşmalarını tamamladı. 

Başkan Ekrem Yüce de STK çalışmalarına her zaman olduğu gibi yine tam destek vererek çalışmalarında dernek üyelerine başarılar diledi.

Biz de sivil toplum kuruluşlarına her zaman destek olan, hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Başkanımıza teşekkür ediyoruz.

İpekyolu Derneğimize de çıkmış oldukları bu yolda başarılar diliyoruz.

#ipekyolu #sakarya #ekrem-yuce

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs