Dava'm-Öncü Kadınlar

Geyve’de Bir İlk - İz Bırakanların İzinden
Emir DOLUNAY Emir DOLUNAY

Geyve Şehit Serdar Gökbayrak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinin yazdığı ve öğrencilerinin oynadığıDava'm - Öncü Kadınlar” adlı program, Geyve Sosyal Gelişim Merkezi’nde sahneye konuldu. 

Tarihte iz bırakmış öncü kadın şahsiyetlerimizi anlamak, hatırlamak ve yeni nesillere tanıtmak amacıyla hazırlanan tarih, şuur ve vefa programına Geyvelilerin ilgisi üst düzeyde oldu. 

Yoğun bir katılımın olduğu programda izleyiciler, salona sığmadı. 

Tarihte iz bırakmış Müslüman kadınlardan seçilenşahsiyetlerin ve İnsan Hakları Aktivisti, Filistin Davası Savunucusu Rachel Corrie’nin hayatının ele alındığı gösteride bu kahramanlardan her birini bir öğrenci canlandırdı. Buşahsiyetlerin hayatının, mücadelesinin, vatana, millete ve insanlığa katkısının ele alındığı gösteride çarpıcı mesajlar ön plana çıktı.

Program Takdimi

Programın koordinatörü ve yönetmeni Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gökhan Södekoğlu’nun Aslında her kadın bir kahramandır; kimi çocuğunun kahramanıdır, kimi eşinin, kimi ise evinin kahramanı… Kimi ise insanlığın kahramanı Biz bugün insanlığın kahramanı olan kadınlarımızı değerli misafirlerimiz için anlattık. Geçmişten günümüze bir köprü kurmayı düşündüğümüzde o köprünün temel taşlarında hep kadınlarımızın eli vardır. O eller ki bazen toprağa can vermiştir bazen topluma yön vermiştir. Zulme karşı direnirken,vatanı için nöbet beklerken, kağnısına bir mermi daha koyarken hep o öpülesi ellerin izleri vardır. Bizler de Geyve Şehit Serdar Gökbayrak Kız İmam Hatip Lisesi olarak ismimizle müsemma bir program hazırladık. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bizler geleceğin kahramanlarını yetiştiriyoruz. Ancak bugün izlediklerimiz ne bir tiyatro ne de bir gösteridir,hepsi gerçek... diyerek takdim ettiği program, öğrencilerin sırasıyla canlandırdığı kahramanlarla devam etti.

Sahnede Canlandırılan Kadın Kahramanlarımız

Dilruba Tezol adlı öğrenci, Nene Hatun karakterini canlandırdı. Ruslara ve Ermenilere karşı Nene Hatun’un Erzurum’daki destansı mücadelesini anlattı. 

Öznur AkarŞule Yüksel Şenler’in başörtüsü ve tesettür mücadelesini, tesettürüyle sosyal hayatta yer alabilme mücadelesini ve yaşadığı çileleri âdeta salondakilere yeniden yaşattı. 

Zeynep Kırçıl, tarihte önemli bir yer etmiş kadın kahramanlarımızdan Kara Fatma’yı canlandırdı. Kara Fatma’nın vatan uğruna çektiği çileleri, mücadelesini anlattı. Özellikle devletin kendisine bağladığı emekli maaşını “Vatan için mücadelenin bedeli mi olur?” diyerek reddetmesi ve en sonda Can gurban gardaşım!.. Bu vatana sahip çıkın, yedirmeyin kurda kuşa!.. demesi, salonda duygusal anların yaşanmasını sağladı.

R. Sude Çetinkaya, Şerife Bacı adlı kadın kahramanımızı canlandırdı. Şerife Bacı’nın öküz arabasıyla cepheye mermi taşıması, bebeğinin üzerindeki battaniyeyi alıp ıslanmasın diye mermilerin üzerine örtmesi izleyicileri oldukça duygulandırdı.

Azra Betül Erol, İnsan Hakları Aktivisti, Filistin Davası Savunucusu Rachel Corrie’nin hayatını ve İsrail zulmünü dünyaya duyurmak için ortaya koyduğu çabayı anlattı. Özellikle kendisinin de Yahudi kökenli bir Amerika vatandaşı olmasına rağmen İsrail zulmüne karşı Filistin Davası’nı savunması ve Katil İsrail’in bir buldozeri altında can vermesi izleyicilere gözyaşı döktürdü ve âdeta o anları yeniden yaşattı.

Ebrar Işık ise 17 yaşında iken Rabia Meydanı’nda modern Firavun Darbeci Sisi’nin askerlerinin açtığı ateş sonucu vücudunda isabet eden kurşunlarla şehadet şerbetini içenEsma Biltacı’yı canlandırdı. Mısır’da darbeci Sisi’nin Muhammed Mursi’yi darbeyle devirmesini, Müslümanların Rabia Meydanı’ndaki destansı mücadelesini anlattı. Bu mücadele esnasında 17 yaşında şehadet şerbetini içen Esma Biltacı’nın aile hayatı, evi, hayata bakışı anlatıldı. Özellikle şehadeti sonrası babası Muhammed Biltacı’nın kızına yazdığı mektup salonda duygusal anlar yaşanmasına vesile oldu. 

Programın Katılımcıları

Programa Geyve İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Doğan, Millî Eğitim Şube Müdürü Ahmet Özdemir, Geyve İlçe Müftüsü Murat Okuyar, Geyve’de görev yapan öğretmenler ve idarecilerle birlikte Geyve halkı katıldı. 

Program, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı ve uzun süre alkışlandı. Programın bir defalık yapılan bir program olmaması ve farklı ilçelerde ve il merkezinde de sahnelenmesi talep edildi. 

Program, Geyve Şehit Serdar Gökbayrak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Okul Müdürü Ahmet Erol’un katılımcılara teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

#geyve-kiz-aihl

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs