Editör Editör Editör

Sigorta Şirketlerinin Hileleri

ARACI OLANLAR DİKKATLE OKUSUN

(Bir vatandaşın başından geçen yaşanmış olaydır)

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN HİLELERİ
Öncelikle Allah hepinize kazasız belasız günler versin.
Her ne kadar kazadan uzak durmaya gayret etsekte insanoğlunun gözü dönmüş hevesleri zevkleri hız ve kontrolsüz anları başımıza belalar açabiliyor. Biz korusakta kendimizi kör kurşun gibi biri gelip size vurabiliyor kazalara sebebiyetler verebiliyor yada bizden kaynaklanan hatalarda olabiliyor.

Olmasını istemeyiz ama diyelim ki bir kazaya karıştık ( 10 Temmuz 2011 de başıma gelen kazadan sonra yaşadıklarım ve tehlikeli oyunların tecrübesiyle );

KAZA ANINDA ve KAZADAN SONRA NE YAPMALI :
1. Öncelikle hala sağ isek şükür ederiz ve panik yapmadan sakin olarak vücudunuzda sorun var mı kontrolü yapmalısınız. Olası durumda da sakin olmak hayatınızıda kurtarır. Sakin olduktan sonra etrafınızı kontrol edip güvenliğinizi sağlayın. Trafiğin emniyetini alın.

2. Ölümlü ya da yaralamalı kaza değilse kaza tespit tutanağınızı kazaya karışan araç sürücüsü ile yapmanız gerekir. Ölümlü kaza ise polis çağırmanız gerek. Kaza tespiti araçlar yeri'nden oynatılmadan yapılmalı. Özellikle cepvarsa fotoğraf makinesi yoksa cep telefonunuzla kazayı aydınlatan fotoğraflar çekmeyi asla imal etmeyin. Her yönden çekilmiş ( cadde ve sokak görüntüleri ) kaza tutanaklarında tramer için sizin haklılığınız önemli etkisi olur.

3. Tutanak tutarken bütün bilgileri doğru ve hızınızı yönünüzü caddeyi sokağı kazada araçların temas yerlerini ve sürüklenmeleri özellikle belirtin. Fren mesafelerinide belirtmekte fayda var. Ayrıca araç plaka bilgileri çizim üzerinde belirtilmeli.

4. Kaza tutnaklarında taraflar yazılanları okuduktan sonra imzalayıp dosyalacaklar ;
1. Birbirlerinin trafik poliçelerinin fotokopilerini,
2. Ehliyet fotokopilerini,
3. Tutanak fotokopi ya da yaprak suretini.

BU İŞLEMLERDEN SONRA ASIL TEHLİKE BAŞLIYOR;
Tutanak tutma ve ayrıntılardan sonra asıl dikkat edilmesi gereken şeyler kaza kadar tehlikeli ve oyunlar dolandırıcık ve dalavereler içeriyor. Asıl dikkat bundan sonra başlıyor.

Aracınızı servise çekmeniz tamirin selameti için kendi aracınızın markası için önemli. Ne varki kaskonuz yok ise aracınızı karşı tarafın sigorta firması yapacağına göre; ARAÇ SERVİSLERİ her sigorta şirketini trafik poliçesine hizmet vermemektedir.

Her şirkette anlaşmaları olmamaktadır. Bu yüzden kendi aracınızın marka servisleri kaza hasarını sizden peşin talep edip kazadan sonra sigorta şirketinin parasını kendinize almanızı önerecektir. Bu yüzden Aracınızı KASKO yaptırmakta önemli fayda vardır. Aksi halde hileler karşınıza çıkıyor.

PEKİ HİLELER NELER?
Kazadan sonra aracınızı servise ya da özel tamir servisine çektiyseniz öncelikle arkadaşımızda olsa tamirciye ilk söyleyeceğiniz şey ‘’ araç tamirinde kesinlikle orijinal parça talep edin ve tamir sonunda aracınızı kontrol ettirceğinizi ve yan sanayi çıkma parça kullanılıp kullanılmadığını sorgulayacağınızı ve böyle yöntemle aracınızı yapacaksa tamirciyi sorumlu tutacağınızı ve dava konusu edeceğinizi özellikle belirtin.

Eğer sizi önemseyip dikkatli ve hukuki sürece götüreceğinizi bilirse tamirci eksper karşısında karşılıklı anlaşma ile müşteriyi kandırma yoluna gitmekten imtina edecek en azından tedirgin olup sizden yana olacaktır mecburen.

Yani birinci yapılcak şey;
TAMİRCİNİZE YA DA SERVİSİNİZE ARACINIZA ORJİNAL PARÇA KONTROLU YAPTIRACAĞINIZI VE TAMİRDEN SONRA SERVİSTE KONTROL YAPTIRACAĞINIZI BELİRTİN. AKSİ DURUMDA HUKUKİ TAKİP BAŞLATACAĞINIZI VE BU TAKİBİN Bİ TARAFININDA TAMİRCİ OLACAĞINIZI BELİRTİN.

Bu işlemlerden sonra eksper gelip aracınızı tespit yapacaktır. Tamirciye verdiğiniz tarife uygun olarak tespitler ve tramer sonuçları alınacaktır.

Tramer sonucundan sonra eksperin araçta tespitlerinden sonra aracınıza çarpan karşı tarafın sigortası eksperinin doğrultusu ile parça tedarikçi firma ile size parçalar göndermeye başlayacakltır.

İŞTE TEDARİKÇİ PARÇA GÖNDEREN FİRMADA OYUNLAR BAŞLIYOR.
Eğer önemle takip ederseniz sizin aracınıza gönderilen bi çok parçanın orijinal olmadığını göreceksiniz. Bu durumda asla o parçayı aracınıza takmamasını ve geri göndermenizi talep edeceksiniz. Asla kabul etmiyeceksiniz. Tedarikçi ısrarla yine yan sanayi gönderiyorsa o zaman şikayet mekanızmasını devreye sokun.

NERELERE ŞİKAYET EDEBİLİRİZ VE HAKKIMIZI SAVUNABİLİRİZ?
1. www.sigortacilik.gov.tr adresinden şikayet maili yazabilirsiniz.

2. Size hizmet vermeyen ve yan sanayi parça göndermeyi seçen sigorta şirketinin genl müdürlük telini bulun ve şikayetinizi ve maduruiyenizin giderilmemesi halinde hukuki işlem başlatacağınızı açıkça dilekçenizde belirtin ve orijinal gönderiklmeyen parçaları listeye ekleyin.

Durumun aciliyetle giderilmesini önemle anlatın.
3. Ayrıca hazine müsteşarlığı 0 312 204 61 11 ve 0312 204 60 00 dan sigortacılık bölümüne sizi mağdur eden sigıorta şirketini ihbar edin. Görceksiniz 1 saate kadar size dönüşler yapılcaktır ve sigorta şirketi hilesinden vaz geçecektir.

4. Şunu unutmayın asla: sigortalık mevzuatı eşdeğer ( aracınızın marka firmasının onaylı parçasıdır. Hiçbir belge işaret olmayan parça kaçaktır ve çin malıdır genelde asla kullanılamaz)parça kullanımına izin verirken kullanılan parçaların araç değerinde düşüşe yol açacak yan sanayi parçalar olmamasına AÇIK ŞEKİLDE YASAKLAMIŞTIR.

5. KANUN MADDESİ : Kara yolları Motorlu Aaraçlar zorunlu mali sigortası Genel şartların ‘’ tazminat ve giderlerin ödenmesi ‘’ başlıklı B 2 nci maddesi dördüncü fıkrası : ‘’ HASAR HALİNDE, HASAR GÖREN PARÇA ONARIMI MÜMKÜN DEĞİLSE VEYA EŞ DEĞER PRÇA İLE DEĞİŞTİRLMESİ İMKANI YOK İSE YENİSİ İLE DEĞİŞTİRİLİR. BU DURUMDA TAŞITTA BİR KIYMET ARTIŞI MEYDANA GELSE BİLE BU FAR TAZMİNAT MİKTARINDAN DÜŞÜLEMEZ.’’

6. İŞTE EN ÖNEMLİ KANUN MADDESİ : …. ÇIKMA VE SÖKME PARÇALAR SİGORTA ŞİRKETLERİNCE KARŞILANAN HAZAR ONARIMLARINDA SİGORTALI YA DA MADUR ONAYI HARİCİNDE HİÇ BİR ŞEKİLDE KUL-LA- NI -LA –MAZ.

SONUÇ OLARAK:
Sigorta şirketi ve tedarikçi firma size orijinal parça göndermek zorunda. Ancak ve ancak aracınız 10 yaşından büyük ise ve orijinal parça tedariki sorun yaratıyor ise yan sanayi parça mağdurun onayı doğrultusunda memnun edilecek şekilde temin edilebilir. Bunun haricinde kesinlikle orijinal parça kullanmak zorundadırlar.

ANCAK ÇOK DİKKAT !
ARACININIZA GELEN PARÇALARI SIKLIKLA KONTROL EDİN VE TİTİZ DAVRANIN. Aksi halde araya ne malı olduğu belli olmayan garip parçalar takılabilir. Aracınızın tamiri bittikten sonra mutlaka servislere kontrol ettirin ve ettirir iken de dosyanızı kapatmamalarını isteyin. Mümkünse 2 servise gösterin. Tamam onayı alınca tamir yaptırdığınız firmaya dosyanızı kapatma onayı verdireceğinizi söyleyin.

BUNLARI BEN YAŞADIM VE SİGORTA ŞİRKETİNİN HİLELERİNİ KALDIRDIM. SİZDE YAPABİLİRSİNİZ.

Emin olun ki bi çok servis ve tamircilerde haberiniz olmadan orijinal parça takıldığını söyleyip aslında 100 araçtan 99 una yan sanayi parça takılıyor. Bunu bana söyleyenlerde sigorta şirketi personelleri, eksper ve parça temin eden tedarikçi firma.

Yani siz orijinal sanıpta aslında yan sanayi parça takılıyor haberiniz ola. Tedbirli olun ve işi başta sıkı tutun yoksa konkara sigortai mankara sigorta, yankara sigorta. Eurpuro sigorta… lar bu hile ile para kazanıyor.

ALLAH KAZASIZ BELASIZ VE HİLECİLERDEN UZAK GÜNLER VERSİN.

 

#

YAZARIN SON YAZILARI

Teşekkürler Ekrem Başkan

Teşekkürler Ekrem Başkan

Güzel bir haber duyduğunda ne hisseder insan?
Ramazan-ı Şerif, İsraf Ayı Değildir!

Ramazan-ı Şerif, İsraf Ayı Değildir!

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hemde çalıştıklarını okuyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz”
Darbeye Din, Dine Darbe…

Darbeye Din, Dine Darbe…

Darp etmek dövmek anlamιna gelen dilmize Arapçadan geçerek Türkçeleşmiş bir kelime. „Darp“ kelimesinden türetilen „darbe“ ise elinde güç ve silah bulunduranlarιn zayιflarι dövmesi anlamιna geliyor.
Maalesef

Maalesef

Çareyim diyor dertlere
Deşi veriyor maalesef
Hakkı olmayan fertlere
Beşi veriyor maalesef
BENİDE GÖTÜR

BENİDE GÖTÜR

SENSİZ DİVANENEYİM HALİMİ ARZ EDEYİM
GÖLGEN GİBİ ARKANDAN BENİDE GÖTÜR
SANKİ VURGUN YEMİŞ BİR VİRANEYİM
BIKTIM AŞKI-BELAMDAN BENİDE GÖTÜR
EY GÜL

EY GÜL

Al ve ak rengini saçarsın etrafa
Kokunu lütfedersin sema ve arza
Ama en sonunda sen de meçhul oldun
Ey gül! Niçin kurudun, niçin soldun?

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs