Yusuf Talha Yusuf Talha Buz

Eğitim Sistemindeki Çarpıklıklar ve Öğretmen

Öğretmenlere sürekli "Sen yetersizsin, aldığın maaşı hak etmiyorsun, sürekli yatıyorsun." mesajı vermek, hem hakkaniyetsiz hem yersiz hem de faydasızdır. Bu yöntem, üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek oluyor. Bunun yerine öğretmenleri teşvik etmek, onlara güven aşılamak, yavrularımızı teslim ettiğimiz gönül işçileri nazarıyla bakmak bağcıyı dövmek değil de üzüm yemek olur zannımca.

Eskiden öğretmenlik daha kolaydı. Bilgi merkezli bir eğitim...

Öğretmen de bilgi aktarıcısı konumundaydı ve öğrenciye ne kadar bilgi aktarırsa o kadar iyi öğretmen olurdu.

Günümüzde ise bilgi artık her yerde...

Öğrenci, bilgiye ulaşmak için çoğu zaman öğretmene ihtiyaç duymuyor. Öğretmen, dolayısıyla bilgi aktarıcısı olmanın çok ötesine geçmek zorunda... Bilgiyi tasnif etmeli, işine yarayacak ve yaramayacak olanları öğrencinin de tasnif etmesini sağlamalı, öğrencinin ufkunu açmalı, öğrenciye rehber olabilmeli...

Her şeyden önce kişiliğiyle, duruşuyla her zaman farklı ve saygın olabilmeli; öğrencisine rol model olmalı...

Buraya kadar tamam...

Bütün bunların neticesinde; öğretmenin dinamik olması, tecrübeyle donanması, sürekli kendini yenilemesi, yeni nesli iyi tanıyıp ona göre pozisyon alması, gençlerin psikolojisini ve hayata bakışını iyi analiz etmesi gerektiğini biliyoruz. Beklentilerin de bu yönde olduğunu ve beklenti karşılanmadıkça eleştirilerin artacağını da kabul ediyoruz. Ama kabul etmediğimiz/edemediğimiz nokta şurası: Öğretmene sunulan imkânlara, çalışma şartlarına, çalıştığı kişilere, onu yönetenlere; elindeki malzemenin (öğrencinin) kalitesine, seviyesine, hazır bulunmuşluk düzeyine bakmadan bunları bir öğretmenin tek başına yapmasını beklemek...

Öğretmen, bir kamu görevlisidir ve devletin ona sunduğu imkânlar nispetinde kendini yenileyebilir, yeni şartlara ayak uydurabilir, mesleği ile ilgili değişiklikleri takip edebilir. İmkânının elvermediği, maddi ve manevi olarak desteklenmediği zaman da yeniliklere ayak uyduramayıp çağın gerisinde kalabilir. Bu durumda doğrudan öğretmeni hedef almak, suçlamak, onu medyanın önüne atmak, eğitimle ilgili her sorunda tek sorumlu bilip itibarsızlaştırmak ne ülkeye ne eğitim camiasına ne de öğretmene bir katkı sağlar.

Öğretmenlere sürekli "Sen yetersizsin, aldığın maaşı hak etmiyorsun, sürekli yatıyorsun." mesajı vermek, hem hakkaniyetsiz hem yersiz hem de faydasızdır. Bu yöntem, üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek oluyor. Bunun yerine öğretmenleri teşvik etmek, onlara güven aşılamak, yavrularımızı teslim ettiğimiz gönül işçileri nazarıyla bakmak bağcıyı dövmek değil de üzüm yemek olur zannımca.

Her meslekte olduğu gibi öğretmelikte de mesleğinin hakkını vermeyenler, işini gereği gibi yapmayanlar tabii ki vardır. Ancak en fazla denetlenen, birden çok mercii tarafından -idareciler, öğrenciler, veliler, müfettişler, bakanlık- gözlem altında tutulan kişiler de öğretmenlerdir. "Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür." lütfen öğretmenlerimizi değersizleştirmeyelim!..

"Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir." demişler, kandili biz tüketip öğrencilerini aydınlatmasına mani olmayalım!..

#egitim #ogretmen #okul #aile #ogrenci

YAZARIN SON YAZILARI

28 ŞUBAT’TAN 15 TEMMUZ’A GİDEN YOL

28 ŞUBAT’TAN 15 TEMMUZ’A GİDEN YOL

28 Şubat-Fethullah Gülen-FETÖ Örgütü Zamanla kimin ne olduğu da ne olmadığı da ortaya çıkmış; ak koyun da kara koyun da belli olmuştur. HİZMET’in nasıl HEZİMET’e dönüştüğü ayan beyan ortaya çıktı. HİMMETİ bu ülke insanından alıp HİZMETİ terör devleti İsrail’e ve anavatanları ABD’ye yapanları ve bu millete, devlete, ümmete darbe yapmaya kalkışanları bu millet artık lanetle anacaktır.
Öğretmenlik, Eğitim, Çocuk ve Aile

Öğretmenlik, Eğitim, Çocuk ve Aile

Eğitimde okul-aile-öğretmen koordinasyonu iyi sağlanmalı, aileler çocuklarını "Sütten çıkmış ak kaşık." olarak görmemelidir. Çocuklarıyla daha iyi iletişim hâlinde olmalı, bir sorun olduğunda öğretmeni, eğitim kurumunu suçlamamalı; öğrencideki sıkıntıları gidermeye çalışmalıdır. Aile, kendi sorumluluklarını öğretmene, eğitim kurumuna yıkarak istediği sonucu elde edemez. Hiçbir öğretmen, anne ve babanın; hiçbir eğitim kurumu aile kurumunun yerini tutamaz.
İhanet ve Hain

İhanet ve Hain

İhanet denilince tek bir ihanet, hain denilince tek bir hainlik yoktur. İhanetin ve hainin envai çeşidi vardır.
ERKEKLEŞEN KADINLAR VE KADINLAŞAN ERKEKLER

ERKEKLEŞEN KADINLAR VE KADINLAŞAN ERKEKLER

Sokaklarda, caddelerde kadına benzemeyen kadınlar, erkeğe benzemeyen erkekler kol geziyor. Kadınlar, hâl ve hareketleriyle, söylemleriyle gittikçe erkekleşiyor. Erkekler ise aynı şekilde hâl ve hareketleriyle, söylemleriyle gittikçe kadınlaşıyor. Korkarım ki yakın zamanda bu iki karşı cins, birbirine benzeye benzeye birbirinden farksız olacak ve orta noktada buluşacak. "Kadın, erkeğin yaptığı her şeyi yapabilir.’’ diye diye kadın fıtratından, nezaketinden, zarafetinden, nahifliğinden, uzaklaşmış ucube erkeğimsiler ortaya çıkardılar. "Erkek; centilmen olur, kılsız olur, tüysüz olur." vb. diye diye erliğinden, heybetinden, liderlik özelliğinden soyutlanmış, uzaklaşmış ucube kadınımsılar ortaya çıkardılar.
DİLİM SENİ DİLİM DİLİM DİLEYİM

DİLİM SENİ DİLİM DİLİM DİLEYİM

Hayatı boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalamak için bir "Haçlı Birliği" oluşturmaya çalışan, tam bir İslam düşmanı olan İngiliz Gladstone, “Türklerin elinden Kur’ân-ı Kerim’i almadıkça onları yenemeyiz.” demişti. Onlar, bunu kendileri başaramadı ama yerli işbirlikçileri bu yolda çok büyük mesafeler kat ettiler.
EĞİTİM, ÖĞRETMEN, MÜFREDAT VE ÖĞRETMENE, EĞİTİME BAKIŞ AÇISI

EĞİTİM, ÖĞRETMEN, MÜFREDAT VE ÖĞRETMENE, EĞİTİME BAKIŞ AÇISI

Herkesin çocuğu kral, kraliçe; herkesin çocuğu sütten çıkmış ak kaşık... Peki, bu kadar sorunlu çocuk kimin? Çocuklarımızın doktor, mühendis, avukat olmasını değil de insan olan bir doktor, bir mühendis, bir avukat olmasını istiyorsak çocuklarımızı iyi tanımalı, olumsuz özelliklerini törpüleye törpüleye, olumlu özelliklerini ön plana çıkara çıkara çocuklarımızı eğitmeliyiz. Çocuklarımızın başarılı olmasından önce insan olmasını istemeli, en azından başarısı için gösterdiğimiz çaba kadar insani özelliklerle donanması için çaba göstermeliyiz.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs